onsdag 18. april 2012

Alhambra. Festninga

Oppe på ein årsygg over Granada ligg den gamle festninga Alhambra. Emirane i det berbisk/muslimske Nasrid-dynastiet byrja bygginga av festninga på midten 1300-talet . Rundt overgangen til 1400-talet var det muslimske Alhambra bygt ferdig.
Men det er ikkje den mauriske festninga vi ser i dag. Då den siste emir reid ut av festninga i 1492, og overlet den til dei katolske regentane Ferdinand og Isabella, byrja ei ny epoke med nybygging og restaurering etter forfall og jordskjelv, fram til det Alhambra vi ser idag, og som står på verdsarvlista.
Festningsmurane er bygde av raudaktig stein, av det kjem namnet Alhambra, som tyder den raude. Bygningane var opphaveleg kvitpussa, men dei fleste har idag same let som murane.
I dag ligg festninga der med vakre parkanlegg, og bygningar i ei blanding av ulike stilarter. Alt etter kva tidsepoke bygget vart reist, og kven som var byggherre, og kva han ynskte å bruke bygget til. Så her har både mauriske og katolske herskarar  sett sitt preg på området.

Men det som er hovedattraksjonen i Alhambra er det gamle palasset til emirane til Granada. Det ligg i bakgrunnen på dette biletet. Og er innvendig framleis sterkt prega av den mauriske bygningskunsten.
 Vi hadde bilett til klokka 12.00, og då måtte vi ver på plass, elles kunne vi berre gløyme at vi hadde bilett til å kome inn.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar