mandag 12. november 2018

Wittgenstein

Under ei vitjing hjå vår yngste dotter i Kaupanger fekk vi ein tur innover Lustrafjorden. Målet var ein nyopna gangveg frå øvre enden av Eidsvatnet og oppover Fortundalen til Fortun.
Men og ei vitjing til den nyrestaurerte hytta til Ludwig Wittgenstein  på ein bergknaus ved Eidsvatnet.

Ludwig Wittgenstein var ein austerisk filosof som budde i fleire perioder frå 1913 til 1950 i Norge, og i 1914 sette han igong arbeidet med å bygge hytta her på berghylla.
Store deler av sitt verk, "Filosofiske undersøkelser " skreiv han her i 1936-37.
Over Fortunelva var det på den tida inga bru, så han måtte nok nytte båt for å kome bort til stranda under hytta.
I dag er det bygt ei hengebru over elva og bort på den store øyra som elva gjennom århundra har lagt opp. Oppe under fjellfoten går stien gjennom storsteina ur vestover mot hytta, men då vi kom dit stien går opp berget til hytta kom vi ikkje lenger. Der hang det skilt som sa at vidae opp vart stien stengd då det framleis var arbeid i gong både på stien og hytta. Så då var det berre ta vegen attende gjennom ura til den store sletta.
Turen opp til hytta får vente til ein annan gong.


Vegen langs elva fram til Fortun var ei fredfull vandring gjennom stor og gamal skog, langs oppdyrka mark og med suset frå elva som bakgrunn, heilt utan bilstøy frå trafikken på andre sida av Fortundalen. Den merka vi godt då vi på vegen attende til Eidsvatnet tok turen over elva til Vassbakken for toalettbesøk, og ein is i sola. 


                                                

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar