mandag 19. november 2018

Her er ikkje mann eller kvinne

P.Hansen ; Høstfolk

Paulus er litt dubbel i synet på mann og kvinne, tykkjer eg.
Ein stad seier han at kvinnene skal underordne seg mannen, og teie i forsamlinga, for så å sei at her er ikkje lenger mann eller kvinne, dei er eit og likeverdige kvarandre. Alle er eit i Kristus.

Går vi til Jesus så hadde han ikkje noko gradering av mann og kvinne, hjå han var dei jambyrdingar.
Det var ikkje berre menn i hans fylgje, kvinnene var og sterkt representert, og den første han synte seg for etter oppstoda var ei kvinne.
Og då undrar eg meg på kvifor så mange kristne samfunn så sterkt vektlegg at kvinnene skal underordne seg mannen.
Kvifor må det vere feministar som kjempar for retten til likeverd?

Den første tida sine teologar gjekk bort frå det patriarkalske synet som rådde på den tida, og hevda likeverdet mellom mann og kvinne.

" Kvinna har same andelege verdet som mannen. Begge har same Gud, same lærar, same Kyrkje. Dei pustar, ser, høyrer, veit, vonar og elskar på same vis. Dei har det same livet, nåden og frelsa, og er kalla til å leve på same vis." skriv Klemens av Aleksandria.

"Den Heilage Skrifta set ikkje mannen opp mot kvinna etter deira kjønn. Framfor Gud er kjønnsskilnaden ingenting." skriv Origenes.

" Kvinnene er Guds avbilde på same måten som mannen. Begge kjønna er like verdfulle. Dei er like i dygd , og like i strev. Skulle ein mann kunne tevle med ei kvinne som lever sitt liv med kraft og overtyding?" spør Gregorius av Nyssa.

Og ein annan kallar kvinnene som kom til grava for Apostlane sine apostlar.

Kva tid var det at dette spora av og kyrkja igjen enda opp i det patriarkalske?
Når Gud ikkje skil mellom mann og kvinne,er det då ikkje på tide at vi igjen set likeverdet i høgsetet i kyrkja / kyrkjene?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar