lørdag 24. mars 2012

Columbus. Sevilla

Inne i eit kapell i katedralen står fire rørslege karar. På skuldrane lyfter dei ei kiste.
Det er Christofer Columbus, eller Cristobal Colon som han heiter på spansk, som kviler her.
Han var ein rastlaus mann i livet sitt.  Etter mykje strev fekk han overtale kong Ferdinand, og motvillig Isabel, til å sponse sjøreisa hans for å finne vegen over havet til India. Mot vest.
Den fann han ikkje. Istaden fann han dei vestindiske øyane i Amerika i 1492. Hispanola som han kalla det.
Han vart guvenør over øyane der vest, og tre gongen gjorde han ferda over havet.
Men til kongen kom det rykte om at guvenøren dreiv med hardstyre. Kongen sende menn for å etterrøkje saka, og i 1500 kom han heim i lekkjer.
I vreide erklærte då Columbus at etter sin død skulle han aldri kvile i spansk jord.
Han fekk seg ein fjerde tur over havet, men vart aldri guvenør meir, og heller ikkje gav kongen han del i all rikdomen som strøymde aust over havet.

I 1506 døyr han i Spania, og vert gravlagd i Valladolid, den gamle Calstillianske kongebyen.
Men sjølv etter døden er Columbus ein rastlaus mann. For ikkje lenge etter vert han flytta hit til Sevilla. Men her kviler han heller ikkje lenge, for i 1542 gjer han si femte reis over havet, til Santo Domingo, i det som no er Den dominikanske republikk. Det er sonen Diego som ynskjer det.
Så i 1576 gjer han endå ei reis. Til Havanna på Cuba.
Der vert han verande i 300 år. Men i 1898 misser Spania herredømet over øya. Cubanarane vert sjølvstendige. Og då dei spanske troppene trekkjer seg ut, tek dei Columbus med seg attende aust over havet, og til Sevilla. Og etter Columbus sitt ynskje om ikkje å kvile føtene på spansk jord etter døden, står fire rørslege menn, lyftande kista hans opp på skuldrane sine.
Men så er det det store spørsmålet. Er det Columbus som kviler i kista, eller er det ein annan?
Og han, kviler han framleis i Havanna på Cuba?
Det undrar historikarane og forskarane seg storleg på. og ingen kan gi svaret for då må det det DNA-testar til, og det har vorte nekta. Så langt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar