fredag 2. november 2012

Inn til messe

Over trappene opp frå Praza do Obradoiro lyfter den mektige katedralen til Sankt Jakob si ære, sine mektige tårn og spir seg, med dei mange skikkelsane oppover veggen.


.Men idag forlet vi den vind og regnfulle plassen ute og går inn i det fredfulle kyrkjeromet innanfor. Det første som møter er eit forrom, med ein port vidare inn i kyrkja. Det er Portico de la Gloria, herlegdomens port.
 Då vi var der var tympanumet over porten gøymd bak stillas og plast. Berre midtsøyla med Kristus forløysaren øverst, og Jakob nede på søyla var synleg. Tidlegare brukte pilegrimane og ta på søyla når dei gjekk inn gjennom porten, men det er det ikkje lenger lov å gjere.
 
Vi trudde vi var ute i god tid då vi kom inn i kyrkja ein time før messa. Men der tok vi i miss. Her var alt mange samla. Det var knapt sitjeplassar att. Og etter som det skreid fram til messetid, auke det endå meir. Tilslutt var det stuvande fullt. Berre framfor koret var det eit ope rom, for der var det sperra av.
Og midt i det opne romet ned for koret, hekk det store røykjelseskaret, Botafumeiro, i ei tjukk trosse ned frå taket høgt oppe.


Folk stod tett i tett. Nokre vakter prøvde å halde nokre opne rom slik at ein kunne forflytte seg om det var trong for det. Men det varde det berre ei lita stund, så var dei roma tetta at igjen.
Mi kjære og eg enda opp mot veggen i eit av sideskipa. Der hadde vi ei opning mellom nokre søyler fram mot koret og høgalteret.
Messa gjekk sin gong. Eg undra meg litt på korleis dei skulle greie å dele ut messebrødet i denne trengselen. Men dei hadde nok øvinga på det, for det gjekk greit. Så var messa slutt. Då byrja det å hende noko utanfor vår synsvinkel, for vi såg dei framste i folkehopen vart opptekne av noko i romet framfor koret. Og så såg vi det store røykjelskaret kome svingande fram bak søylene. Litt varsamt med det same, men det auka på, og snart svinga det mest heilt opp under kyrkjekvelven. Så minka svingane av igjen, og tilslutt kom den ikkje fram bak søyla meir, og då braka aplausen laus. Showet som mange hadde venta på var over for denne gongen. Så kom prestane og mennene som svinga karet, i prosesjon forbi oss og ut av kyrkjeromet. Messa var over og kyrkja tømdest for det meste av folket.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar