mandag 28. april 2014

Rabat


Etter at den romerske byen, Sala Colonia, vart flytta av di elva vart for grunn for båtane, (elva førde med seg mudder som la seg på botnen) vart byen flytta til andre sida av elva, og lenger nede ved havet, og den nye byen vart kalla Sala. Men i 1146 bestemte Almohad-kaliffen seg for å bygge ein ny by overfor Sale, det vart Rabat. Og om den nye byen bygda han ein solid bymur. Den neste kalifen, Yacob el Mansur flytta hovedstaden dit i 1170. På 1600-talet var Sale og Rabat tilhaldsstad for sjørøverar som herja utanfor kysten. Dei hadde sin eigen republikk, som heldt ut til langt ut på 1800-talet. Etter at Frankrike overlet styret til marokanarane, gjorde den nye kongen Rabat igjen til hovedstad.





Inne bak murane til det gamle Rabat, inne i medinanen finn ein trange gater med kvite hus, dekorert med blå dører og vindauge.
Og sjølvsagt handelsmenn som tilbyd ulike slags varer og suvenirar. men og trivelige matstader og vakre parkar.


Heilt nede ved utløpet av elva Bou Regreg ligg festningsmurane som var vernet mot åtak frå havet.Og på andre sida ser vi den moderne byen av idag, Sale.


Og når vender oss innover mot det moderne Rabat, ser vi eit tårn rage opp over den omliggande byen. Det er restane av ein gamal draum som ikkje vart fullførd.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar