tirsdag 29. mars 2011

Manns minne.

Ein høyrer og les ofte uttrykket "i manns minne."
Gjerne i samband med at det har vore mykje nedbør eller mykje vind.
Då kan ein høyre at det aldri har regna, snøa eller storma så kraftigt i manns minne.
Sjølv er eg ein del skeptisk til kor godt dette manns minne er.
Eg trur, og meiner å ha erfart, at det er heller kort.
Det gjeld ikkje minst i samband med den varsla klimaendringa. Det har vore både varmare og kaldare tidsbolkar i tidlegare tider enn det vi har i vår tid.
Sjølv er mitt manns minne heller kort. Eg veit korleis været har vore denne vinteren. Men når mi kjære spør meg om korleis marsværet var for nokre få år sidan, då vert eg svar skuldig.
Innanfor dei få åra eg har nytta digitalt kamera, kan eg leite fram eit foto som syner korleis det var, men utanom det er det ho som sit inne med fasiten i dagboka ho fører.

I dag har det vore solstreif, men det kom ei 10 cm med snø i natt også. Og det har vore normalen denne månaden i år. Snø, og lite som varslar vår. Og mange klagar over uvanleg mykje is på vegar og fortau denne vinteren.


Men korleis var det i slutten av mars månad i fjor?
På Lianest låg det enno snø ved vegen, og småfurene synte at hjorten hadde hatt vanskar med å finne mat gjennom ein snørik vinter.

Frå 2008 og 2009 har eg ikkje bilete som viser korleis været var, men mi kjære si dagbok fortel om snø og sluddbyer den 28.mars begge åra.


Den 18.mars i 2007 såg det slik ut på sørsida av huset vårt.
Det var full vår.


Men 23. mars 2006 var det framleis full vinter med mykje nyfallen snø.

Og medan eg har lagt inn dette, så har sola gøymt seg bak eit kvitt teppe av dalande snø.
Vinteren har ikkje slept taket enno.
Mars går nok ut med vinter i år, men vonleg så kjem våren ein gong i neste månad, i april. For i helga stilte vi klokkene over til sommartid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar