onsdag 7. juni 2023

Claus Frimann

Claus Frimann ? Kven var det ? Alt eg visste om han tidlegare var at han var ein prest i ytre Nordfjord på slutten av 1700-talet, og at han hadde skrive ein song som byrja slik: Ondt ofte lider den fiskermann. 
Etter denne helga veit eg ein heil der meir. Vel, litt fekk eg vite på Y's Men's klubben sin tur i juni i fjor til Selje der Claus Frimann var fødd, men på turen vår no mandag til Davik og Ålfoten fekk vi verte meir kjende med mannen, presten og diktaren som var prest i Davik. Og det var ei interessant reise. 
Vi hadde med oss Elin Grytting som har skrive bok om han, og ho både fortalde om livet hans, og song av visene hans, som hadde mange sider. Mykje meir enn ondt ofte lider den fiskermann.
Framleis er der spor etter han i Davik. Utanom at han var glad i fiskeri, var han glad i tre. Frå prestegarden og til kyrkja planta ein alle av asketre. Mykje av den vart borte då det kom ny veg gjennom bygda, men han fekk og planta to lundar, den eine med furutre oppe på ein haug ved kyrkja.
Det var 11 furuer, ei for kvar apostel. 11 då Judas Iskariot ikkje fekk noka furu. Den lunden står enno og heiter Frimannslunden. Nokre av furuene har folle, men ved dei er det planta nye furuer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar