onsdag 16. januar 2013

Basilika San Isidoro

Ved ein stor open plass ut mot den gamle bymuren i Leon ligg Basilika San Isidoro.
Basilika er namnet på ei gamal bygningsform frå gresk/romersk antikk. Ordet er gresk og tyder "kongeleg hall". Kyrkja bygde vidare på den verdslege bygningsforma, og dei første større kyrkjene var 3 eller 5-skipa basilikaer, som vart gjort lysare enn den opphavelege bygningsforma. Dei hadde eit sentralt, høgt midtskip, og lavare sideskip. Med søylerader i mellom. Oppe på veggen i midtskipet, over sideskipa, var der vindauge som slepte inn dagslyset. I front av skipet var eit kor, forma som ein apsis. Ei halvrund, kuppelforma nisje. Også mange nyare kyrkjer er bygde som basilikaer.
Ein basilika hadde ein høgare status enn andre kyrkjer i området, men ikkje i høve til ein katedral, om der var ein slik i nærleiken.
 
San Isidoro vart gravlagd i Sevilla, men etter ein avtale mellom kongen i Leon og den muslimske herskaren i Sevilla, vart leivningane hans overført til Leon i 1063, slik at han skulle få kvile i kristen jord. Og Abbad II al-Mu'tadid laga til ei fager kiste, kledde med dyre klede og gull for å føre relikviane etter Isidoro nordover til sin nye kvilestad. Basilika San Isidoro i byen Leon.

.
Sidan det ikkje var lov å ta bilete inn på museumet i basilikaen, er museumsbileta henta frå verdsveven.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar