søndag 26. august 2012

Slettedal

Slettdal,eller Sledal som han vert kalla på folkemunne, er ein sidedal til Bondalen i Hjørundfjord. Gardane ligg høgt oppe, rundt 300 m.o.h. Dalen har vore utsett for snøras. Det er berre det heimste tunet som ikkje har vorte teke ein eller fleire gonger. Siste gongen var i 1968, same natta som Rise-garden lenger nede i Bondalen vart teken. Der gjekk det liv tapt. Det gjorde det heldigvis ikkje i Slettedalen, men etter dette vart husa i Slettedaltunet flytta over på nabogarden sin grunn. Berre eit lite uthus står att i gamletunet. Litt lenger framme står det ei lita stove frå 1870-åra. Løa er borte men stova står. Bak den vart eit av dei tidlegaste fonnverna bygt, laga av ein høg steinmur.
 



Det stod ei selje ved vegen. På stamma hadde det ein gong vorte spikra fast eit metallskilt med nokre opplysingar, måla på med raud skrift. Skrifta hadde med åra bleikna vekk, medan selja hadde gjort sitt beste på å "sluke" framandelentet. Om nokre år er truleg skiltet borte, forsvunne inn i stamma.
 
Det var tillyst kulturvandring i dalen denne søndagen. Frå heimste garden og fram på Risastøylen. Skodda låg ned i fjelltoppane, men det var lova oppklårning, så mi kjære og eg tok avgarde. Eg var helst litt leddkledd for den kjølege nordavinden. Det vart i kaldaste laget når sola ikkje dukka opp. Men interessant var det å høyre fortalt frå dalen si soge gjennom skiftande tider
På desse kulturvandringane i Hjørundfjord høyrer det og med ei kort gudsteneste, før vandrarane leitar fram niste og varm kaffi. Men då var eg så frosen, at etter gudstenesta tok vi to heimvegen fatt..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar