lørdag 4. februar 2023

Teikna fortel.

Ei av mine døtre sende meg ein snapp frå Domen i Trondheim. Det gjaldt mi undring over zodiacteikna framfor alteret i domen. Ho hadde fått ei folkelig tolking av ei kvinne der. Som var at ein fekk synder tilgjevne når ein trakka på dei. I Spania har kyrkjer heilage dører som gir syndstilgjeving når ein går gjennom dei. Eg trur helst tilgjevinga er å finne andre srader. 
Men til tolkinga av zodiacteikna i kykjene. Eg veit ikkje korleis tankane bak teikna i Nidarosdomen eller Ørsta kyrkje er, men der er mange ulike tolkingar ute og går.  I Bologna i Italia gir  teikna astronomiske forklaringar. Eit lite hol i kyrkjetaket sender ein tynn solstråle ned på golvet. Denne vandrar gjennom året rundt til dei ulike zodiacteikna på golvet og er slik med på å fastsetje ulike datoar i året. Til dømes datoen for påskedag. Eit døme på tidlegare tider sitt samarbeid mellom kyrkje og astronomi.
Teikna i Ørsta kyrkje

I ei kyrkje i London knyter teikna seg til ulike deler av skapingssoga, og til eigenskapane i natur, menneske og Kristus.
Der Væren er den skapande krafta, med andre ord Gud. Tyren er skapinga av himmel og jord.
Tvillingane symboliserar Kristus som både Gud og menneske. Jomfrua tyder skapinga av oss,  mennesket. Krepsen tyder skapinga av månen og havet., medan løva fortel om skapinga av sola og det faste landet. Så kjem skorpionen og fortel om døden og oppstoda. Skyttaren tek for seg heile mennesket med vår doble natur. Vekta fortel om menneskeheita si evne til både godt og vondt. Vannmannen fortel så om gjenfødinga gjennom dåpen, medan fiskane representerar Kristus og hans to naturar, både gud og menneske.
Andre kyrkjer knyter teikna til dei 12 apostlane, men eg har ikkje nokon stad funne ei tilknyting til vår moderne tids bruk av dei som horoskop, at livet vårt står skrive i stjernene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar