tirsdag 4. juni 2013

Hornindal kyrkje

Volda og Ørsta Y's Men's Club avslutta møteåret 2012/13 med ein tur gjennom Kviven til Grodås. Det som vi før trong både ferger og mange mil med køyring for å nå, har no vorte våre nære naboar. Ein god halv times køyring  med bil, så er vi der. Grodås ligg lengst aust ved Hornindalsvatnet, nord-Europa djupaste innsjø.
Vi hadde tinga oss eit måltid mat på Raftevold Hotel, før vi sette kursen mot Hornindal kyrkje. Omvisaren vår i kyrkja, Jon Ytrehorn, var med oss også ved måltidet på hotellet.
Kyrkja , som er den tredje kyrkja på staden, er frå 1856. Etter at ho var ferdig vart gamlekyrkje teken ned og seld til ein bonde på Nordfjordeid. Ved vestenden av Hornindalvatnet. I dag er der berre att ei dør frå den gamle kyrkja.






Omvisaren vår byrja ved kyrkjetrappa, før han tok oss med inn. Og han hadde mykje å fortelje, både om kyrkja og kyrkjekunsten som kyrkja har. Jon Ytrehorn er frå bygda, og har vore både lærar, kateket og prest her før han gjekk over i pensjonistane sine rekkjer.


Kyrkjeromet er stilreint og enkelt. Og ikkje høgt under taket som eg vand med frå heimekyrkjene. Før var veggane måla, men no er den malinga fjerna til fordel for dei trekvite furuveggane.
 
Hornindal er ei rik kunstnarbygd. Særleg innan spelmannstradisjonen har det vore, og er mange utøvarar. Men og innan biletkunst og biletskulptur. Anders Svor er bygda sin store bilethoggar med eige museum i bygdesentrumet, Grodås.
Men den som har laga altertavla er Dagfinn Werenskiold. Den er skora i tre og syner den blømande krossen, livsens tre. I bogen over ser ein Jesus under bergpreika.
                        

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar